pinterest
De voordelen van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming geeft een comfortabel, luxe gevoel en is onder vrijwel alle vloeren mogelijk. Ook in de natte ruimtes zoals de badkamer. Elektrische vloerverwarming kan als hoofdverwarming fungeren, omdat het vermogen per strekkende of vierkante meter kan worden aangepast. En dat betekent gelukkig niet meteen een torenhoge energienota. Doordat de nieuwe generatie matjes zo dicht tegen het vloeroppervlak aanligt, is de warmteoverdracht optimaal. Gecombineerd met een extra hoge comfortbeleving (nooit meer koude voeten) betekent dit zelfs dat je op stookkosten zou kunnen besparen. Ook het feit dat je met elektrische vloerverwarming elke ruimte apart kunt verwarmen – en niet bijvoorbeeld ook in de woonkamer moet stoken omdat daar de thermostaat hangt – draagt daar aan bij. Alle reden om bij het nadenken over verwarming alle opties onder de loep te (laten) nemen. De vraag is wel of dat een normaal systeem of een laag-temperatuursysteem moet zijn. Ook koelen is tegenwoordig mogelijk als integraal onderdeel van de klimaatbeheersing.

Soorten vloerverwarming

De klassieke vloerverwarming verwarmt door middel van water. Het water stroomt door leidingen onder het vloeroppervlak. Voordeel van dit systeem is dat het op de bestaande CV-installatie kan worden aangesloten, mits deze voldoende capaciteit heeft. Nadeel is de opbouwhoogte: in niet elke situatie kunnen de leidingen diep genoeg worden ingefreesd. Elektrische vloerverwarming kent dit probleem niet. Geavanceerde systemen werken met matjes van soms nog geen millimeter dik, vergelijkbaar met een paperclip. Inclusief het benodigde laagje egaliseermiddel komt dit neer op een opbouwhoogte van zo’n anderhalve millimeter. Wat betekent dat elektrische vloerverwarming in zo’n beetje elke denkbare situatie kan worden toegepast.

Verwarmingsfolie

Verwarmingsfolie is ideaal onder kwetsbare vloeren als hout, parket of laminaat. Dit elektrische vloerverwarmingsysteem (dikte slechts 0,3 mm) wordt aangestuurd door een zelfdenkende klokthermostaat met vloersensor. De folie komt op 6 mm polystyreen isolatieplaten te liggen en kan eenvoudig op maat worden geknipt. Een betere warmteverdeling en een lagere energierekening. De gelijkmatige warmtestraling maakt vloerverwarming de meest economische en meest behaaglijke vorm van verwarming. Concreet betekent dit dat de thermostaat 2 tot 3°C lager gezet kan worden dan bij conventionele radiatorverwarming.

Hoofd- of bijverwarming

Wanneer de kamertemperatuur wordt geregeld door warmteafgifte van de vloer, spreken we over hoofdverwarming. Wanneer vloerverwarming toch nog gecombineerd moet worden met radiatoren of convectoren spreken we van bijverwarming. Goed geleidende vloeren die direct verlijmd worden op de afwerkvloer, bijvoorbeeld natuursteen of tegels, combineren uitstekend met een hoofdverwarmingsysteem. Zwevend geïnstalleerde vloeren lenen zich beter voor vloerverwarming als bijverwarming.

Hoge of lage temperatuur

Bij een traditioneel cv-systeem bedraagt de watertemperatuur 60-90°C, afhankelijk van de buitenluchttemperatuur. Bij een laag-temperatuur verwarmingsysteem (LTV) wordt het water opgewarmd tot maximaal 40 graden. De meeste typen vloerbedekking kunnen gecombineerd worden met een LTV systeem. Vloeren op basis van textiele materialen, schuimen, hout of kurk (dus ook linoleum) hebben een hoog isolerend vermogen; het effect zal minder rendabel zijn. Dat geldt ook voor akoestisch laminaat met ingebouwd isolatiemateriaal. En pas op: alleen steenachtige materialen verdragen hogere temperaturen. Houten vloeren hebben zelfs een maximum van ca. 26°C. Zo’n ‘comfort’ vloerverwarming moet altijd aangevuld worden met radiatoren of convectoren.

Watergevuld- of elektrische vloerverwarming

Watergevulde vloerverwarming, een slangensysteem dus, wordt ingefreesd in de betonvloer of in prefab montageplaten geklikt. De opbouwhoogte telt vele centimeters; vaak te veel voor renovaties. Elektrische vloerverwarming bestaat uit verwarmingsmatjes die in het specie- of lijmbed worden gelegd. Ze werken op 220V of zwakstroom. De vliesdunne matjes (soms maar 0,3 mm) zijn ideaal voor vloeren die niet te dik mogen worden. Elektrische vloerverwarming is in gebruik iets duurder, maar doordat de vloerverwarming in gebruik beter te regelen is en de installatiekosten lager liggen, is het verschil in kosten niet zo groot. Dit systeem vloerverwarming is uitermate geschikt als aanvullend verwarmingsysteem. Bijvoorbeeld voor het aanrecht, in het toilet of de badkamer. In combinatie met een klokthermostaat vallen de kosten toch nog mee.

CV-ketels en vloerkoeling

Vloerverwarming wordt meestal toegepast op een specifieke plek: keuken, serre, woonkamer, eventueel gang of toilet. Een laag-temperatuursysteem wordt via een verdeler gekoppeld aan het bestaande cv-net. Nieuw is een type ketel dat twee gescheiden circuits heeft: een voor de conventionele cv (watertemperatuur 60-90°C) en een voor het laag-temperatuurtraject van 26-35°C.

Steeds vaker zien we in nieuwbouw de toepassing van warmtepompsystemen. Daarbij wordt grondwater gebruikt als buffer: om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Is dat koelen onvoldoende dan is het ook mogelijk om de vloerverwarming aan te sluiten op een koelinstallatie met grotere capaciteit. Parket en vloerkoeling gaan samen, mits er rekening gehouden wordt met zaken als condensvorming.

Isolatie

Een goede isolatielaag tussen vloer, eventuele vloerverwarming en de constructievloer is essentieel om de warmte binnen te houden. Daarnaast veroorzaakt een koude luchtlaag mogelijk vocht- en schimmelproblemen. Sommige isolatieproducten zoals thermoskussens in de kruipruimte leveren een energiebesparing op van zo’n 15-20%. Ook zijn er goede ondervloeren die zowel geluidsisolerend als warmte-isolerend zijn. Behalve een isolatielaag in de kruipruimte en een isolerende ondervloer, is ook een bodemfolie op de kruipruimtebodem meestal geen overbodige luxe.FotoDe voordelen van vloerverwarming

Magnum Heating

Magnum Heating

Thuis is waar de warmte is.

Download de brochure

Brochure downloaden

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Vraag gratis vloerbrochures aan

Ben je geïnspireerd en overweeg je een nieuwe vloer, maar wil je eerst meer informatie? Vraag dan onze brochures aan en ontdek een wereld vol mogelijkheden. In deze brochures vind je uitgebreide details over diverse vloertypes, materialen en designs, zoals laminaat, tegels en PVC. Of je nu op zoek bent naar een warme uitstraling voor je woonkamer, een moderne touch voor je keuken, of een stijlvolle vloer voor je slaapkamer, onze brochures bieden je alle informatie die je nodig hebt.

Daarnaast vind je in de brochures volop inspiratie voor kleurenschema's en patronen die perfect aansluiten bij jouw interieur. De prachtige foto's en deskundig advies van interieurontwerpers en vloerspecialisten helpen je bij het maken van de juiste keuze. Het aanvragen van onze brochures is eenvoudig en volledig gratis. Vul je gegevens in, en je ontvangt de brochures snel in je mailbox of brievenbus. Zo kun je op je gemak alle opties verkennen en de perfecte vloer kiezen voor jouw woning!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de nieuwste trends en inspiratie op het gebied van wonen, interieur en vloeren door je te abonneren op onze nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws en een overvloed aan creatieve ideeën rechtstreeks in je inbox!

Elke maand voorzien we je van waardevolle inspiratie voor zowel binnen- als buitenruimtes. Van innovatieve keukenoplossingen en stijlvolle vloeren tot tips voor een sfeervolle tuin en ideeën voor het creëren van een droomhuis. Of je nu fantaseert over een luxe zwembad, een moderne keuken of een warme houten vloer, onze nieuwsbrief biedt je de inspiratie en adviezen die je nodig hebt om je woonwensen werkelijkheid te maken.

Of je nu grootse plannen hebt of kleine veranderingen wilt doorvoeren, onze nieuwsbrief staat vol praktische tips. Ontdek de nieuwste producten, slimme woonoplossingen en creatieve doe-het-zelf-projecten. Meld je hieronder aan en laat je maandelijks verrassen door inspirerende ideeën voor elk budget en elke ruimte.

Inspiratie voor een nieuwe vloer

Op zoek naar inspiratie voor je nieuwe vloer? Duik in de nieuwste trends en ontdek ideeën die je interieur een frisse, moderne uitstraling kunnen geven. Of je nu je woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer of zelfs je buitenruimte wilt vernieuwen, er zijn ontelbare mogelijkheden die aansluiten bij jouw persoonlijke stijl en behoeften.

De vloer is meer dan alleen de basis van je ruimte; het is een element dat de sfeer en uitstraling van je hele interieur bepaalt. Een goed gekozen vloer kan een ruimte tot leven brengen en een harmonieus geheel creëren. Of je nu kiest voor een klassiek, tijdloos design of juist voor een moderne, gedurfde stijl, de juiste vloer maakt het verschil. 

Denk bijvoorbeeld aan warme houttinten voor een gezellige uitstraling, of strakke, minimalistische afwerkingen voor een eigentijdse look. Daarnaast kun je spelen met patronen, kleuren en texturen om je vloer echt uniek te maken. Of je nu houdt van rustiek en robuust, of juist van verfijnd en elegant, er is altijd een vloertrend die perfect bij jouw smaak past.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen